Kenyans Elisha Barno (2:13:36) And Jane Kibii (2:29:31) Win Rainy CIM Marathon

Persbericht
December 8, 2019

SACRAMENTO – Lopend in bewolkte, vochtige omstandigheden op weg naar een finish in de staatshoofdstad van Californië, eisten de Keniaan Elisha Barno en de Keniaanse Jane Kibii de top bij de mannen en vrouwen op tijdens de 37e jaarlijkse California International Marathon.

De winnaars werden vergezeld door naar schatting 13.000 geregistreerde marathon- en marathonestafettelopers die in Folsom van start gingen en het afdalingsparcours liepen om voor het State Capitol in Downtown Sacramento te finishen.

Article continues below player

Regen viel er niet, maar er vormden zich wolken toen de lopers hun plaatsen innemen op de corrals bij de startlijn. Koel, maar overwegend droog weer is een van de kenmerken van de jaarlijkse race.

Barno, uit Kenia, finishte met de beste tijd van de dag van 2:13:36 en won de mannenrace, waarin de drie beste finishers elkaar pushten. Wanneer een van hen zich goed voelde, nam hij de anderen mee.

Op de 24e mijl liepen de drie sterk samen in een tempo van 5:01 per mijl.

“Op 33 kilometer (20,5 mijl) probeerde ik te bewegen en ik zag, zoals, deze jongens, ze zijn erg sterk,” zei Barno. Hij deed zijn laatste zet in de voorlaatste mijl, zei hij.

“Ik ben erg blij,” zei Barno, na de finish. “Ik zeg: ‘God zij dank’.”

De tweede finisher bij de mannen was de Amerikaan CJ Albertson, die slechts vier seconden achter Barno finishte, op 2:13:40.

De derde plaats ging naar de Amerikaan Patrick Smyth op 2:13:48.

Kibii, een Keniaan die in Auburn, Calif. woont. werd eerste met een persoonlijke recordtijd van 2:29:31 op het parcours, dat ’s nachts doorweekt was door regen en af en toe sprinkles tijdens de marathon.

Niet enthousiast om in een storm te lopen, zei Kibii dat ze blij was met de droge start. “Ik zei tegen mezelf, er is geen regen. Yay!” zei ze, na haar finish.

Ze zei dat ze zichzelf verraste met haar tempo. “Ik geloofde niet dat ik onder de 2:30 liep,” zei Kibii.

Kibii is lid van het team van de Sacramento Running Association, waardoor haar CIM-winst dubbel zo speciaal is, zei ze. “

De tweede plaats bij de vrouwen, Obsie Birru, zei dat Kibii’s tempo haar race hielp. “Ze droeg me door de donkere stukken. Birru had een tijd van 2:30:25. Ze woont momenteel in Phoenix.

De derde plaats voor vrouwen werd ingenomen door Meriah Earle wiens finish haar de Masters Race winnaar maakte, met een tijd van 2:34: 35.

Beide race winnaars, Kibii en Barno, nemen 12.000 dollar aan prijzengeld mee naar huis, plus prestatiebonussen.

Het prijzengeld wordt gelijkelijk verdeeld over de mannen en vrouwen, met geldprijzen voor de top 10 finishers voor elk.

Naast de top finishers, hadden meer dan 100 lopers tijden onder de U.S. Olympic Trials Qualifying cutoffs.

Onder deze lopers waren 37 mannen die sneller liepen dan 2:19:00 en 72 vrouwen die sneller liepen dan 2:45:00. Niet al deze lopers waren Amerikanen, dus het aantal werkelijke kwalificaties is iets lager.

Schakels van extra lopers hadden Boston Marathon kwalificatietijden, zoals de race zichzelf bleef bewijzen als een van de toplocaties voor atleten die zich willen kwalificeren voor elite-evenementen.

Patty Prevo werd winnaar onder de rolstoelatleten met duwstang met een tijd van 2:40:58.

De California International Marathon wordt georganiseerd door de Sacramento Running Association, een non-profitorganisatie die zich inzet om manieren te vinden om mensen van alle leeftijden en mogelijkheden aan te moedigen om hard te lopen. De SRA zet zich in voor de ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige hardloopevenementen die een grote verscheidenheid aan lopers aanspreken.

Het evenement spreekt zowel mensen aan die gewoon proberen gezond te worden als professionele atleten, vertelde SRA Executive Director Scott Abbott aan verslaggevers terwijl lopers in de zon de finishlijn bleven passeren.

“Het is een beetje van alles,” zei Abbott. “Het is een groot feest van geest.”