Marokkos fodboldlandshold

Før uafhængighedsperiodenRediger

Marokkos udvalg blev oprettet i 1928 og spillede sin første kamp den 22. december samme år mod Frankrigs B-hold, hvor det blev besejret med 2-1. Dette hold, der blev dannet af de bedste fodboldspillere fra LMFA eller den marokkanske fodboldliga (bosættere eller indfødte), var aktivt i venskabskampe mod andre nordafrikanske udtagelser såsom dem fra Football League of Algeria, Football League of Oran, Football League of Costantinia og Football League of Tunisia. Disse sammenslutninger af bosætterklubber og lokale fodboldspillere mødtes, ud over at have deres eget mesterskab, i en turnering, som Marokko vandt flere gange, som i 1948-1949.

LMFA mødte også nogle klubhold som NK Lokomotiva Zagreb i januar 1950, samt Frankrig A og Frankrig B. Mod France A spillede LMFA 1-1 uafgjort i Casablanca i 1941.

Den 9. september 1954 ramte et jordskælv den algeriske region Orléansville (nu Chlef) og forårsagede ødelæggelse af byen og over 1.400 menneskers død. Den 7. oktober 1954 arrangerede det franske fodboldforbund og de maghrebinske indbyggere en velgørenhedskamp for at samle penge ind til familierne til ofrene for den katastrofale hændelse. I kampen udfordrede et udvalg af marokkanere, algeriere og tunesere det franske landshold i Paris Princes Park. Under ledelse af stjernen Larbi Benbarek lykkedes det Maghreb-holdet at vinde med 3-2, en måned før Toissant rouge-angrebene, der blev udført i november 1954 af den algeriske nationale befrielsesfront, og som markerede begyndelsen på den algeriske krig.

Marokkos begyndelse (1955-1963)Rediger

I 1955 blev det kongelige marokkanske fodboldforbund oprettet ved afslutningen af det franske protektorat over Marokko, der havde varet siden 1912.

Den 19. oktober 1957, ved den 2. udgave af Pan Arab Games i Libanon, fik Marokko sin debut som uafhængigt land mod Irak på Camille Chamoun Sports City Stadium og spillede uafgjort 3-3. I turneringen opnåede det marokkanske hold den første sejr i sin historie mod Libyen med resultatet 5-1, for derefter at slå Tunesien 3-1 og få adgang til semifinalen. Marokko sluttede på førstepladsen i konkurrencens gruppe 1, hvor den nordafrikanske formations vej endte netop i semifinalen, mod Syrien, den 26. oktober 1957, trods det uafgjorte resultat på 1-1, var det syrerne, der klarede runden og kvalificerede sig til finalen.

Fra 1957 til 1958 afholdt Marokko adskillige venskabskampe mod holdet fra Den Nationale Befrielsesfront, som var Algeriets repræsentant før dets uafhængighed i 1958. I 1959 deltog de for første gang i en international konkurrence, nemlig de indledende runder til de olympiske lege i Rom i 1960. Han sluttede på andenpladsen i en gruppe på tre hold, efter Tunesien, men kun på grund af en ugunstig målforskel. Samme år blev Marokkos fodboldforbund medlem af FIFA.

I 1960 debuterede Marokko i kvalifikationen til VM i fodbold i 1962, der skulle afholdes i Chile. Indsat i gruppe 2 i de afrikanske kvalifikationskampe så det sig igen mod Tunesien. Efter at to kampe var endt med en sejr til hver side (2-1 til marokkanerne og 2-1 til tuneserne), blev der den 22. januar 1961 spillet en play-off-kamp i Palermo, som endte uafgjort (1-1). Marokko gik videre med sejren efter et møntkast. Efter at have besejret Ghana i CAF-slutrunden fik de marokkanske spillere adgang til den sidste kvalifikationsrunde, mod Spanien, som eliminerede Marokko med to sejre (1-0 og 3-2).

I 1961 mødte Marokko for første gang to europæiske landshold, Jugoslavien og Østtyskland, og spillede Pan-Arab Games i Casablanca, hvor de deltog i gruppen med seks hold og vandt den. Den 6. september 1961 vandt Marokko den største sejr i sin historie mod Saudi-Arabien (13-1). De havde også to sejre mod et europæisk hold, en begivenhed uden fortilfælde, idet de slog Østtyskland med 2-1 og 2-0.

I 1963 var det marokkanske hold tæt på at kvalificere sig til det afrikanske mesterskab. I det afgørende slutspil mod Tunesien blev de besejret 4-1 i Tunis og vandt 4-2 på hjemmebane, de blev derfor slået ud. Ved Middelhavsspillene i Napoli 1963 sluttede de på fjerdepladsen efter et 2-1 nederlag i finalen om tredjepladsen mod Spaniens reservehold.

Første optrædener i internationale konkurrencer (1963-1976)Rediger

Marokko deltog for første gang i slutfasen af en international konkurrence ved de Olympiske Lege i Tokyo 1964. Efter at have opnået kvalifikationen under ledelse af udøveren Mohamed Massoun , blev marokkanerne inkluderet i en gruppe på tre hold på grund af Nordkoreas afkald på Nordkorea, og de registrerede to nederlag i træk, mod Ungarn (6-0, det værste nederlag nogensinde for Marokko) og Jugoslavien (3-1, trods det indledende overtag, scoret i det andet spilleminut af Ali Bouachra).

I 1966 blev det marokkanske fodboldforbund medlem af Confederation of African Football og kunne deltage i de konkurrencer, der blev organiseret af CAF.

Ved Middelhavsspillene i Tunis 1967 blev marokkanerne slået ud i første runde og endte på fjerdepladsen i gruppen med Italien, Frankrig og Algeriet.

Kvalifikation til OL 1968 nægtede Marokko at spille mod Israel og blev i sidste ende erstattet af Ghana.

I den toårige periode 1968-1969 var holdet engageret i kvalifikationen til det mexicanske verdensmesterskab i 1970. Deres debut var positiv, de eliminerede Senegal (1-0) og Tunesien efter en uafgjort, hvilket på det tidspunkt var nødvendigt efter tre uafgjorte kampe (hvoraf den sidste i Marseille, ved 2-2). I den sidste runde af de indledende kampe, mod Sudan og Nigeria, opnåede Marokko fem point og sluttede foran Nigeria og kvalificerede sig for første gang til den sidste runde af et verdensmesterskab. Kort efter tabte Marokko den afgørende slutrunde mod Algeriet for at komme med i slutfasen af Africa Cup of Nations 1970.

Marokko blev således det første afrikanske landshold, der kvalificerede sig til et verdensmesterskab efter at have spillet i en elimineringsturnering (ved VM i fodbold i 1934 i Italien var Egypten det første afrikanske landshold, der deltog i VM, men uden at have spillet kvalifikationsturnering forinden). Det marokkanske hold, der blev trænet af jugoslaven Blagoje Vidinić, bestod udelukkende af spillere fra den marokkanske liga, bl.a. Driss Bamous og Ahmed Faras.

Den 3. juni 1970, mod Vesttyskland foran 12.942 tilskuere, åbnede Marokko overraskende målscoringen med et mål i det 21. opgør af Houmane Jarir. I anden halvleg scorede vesttyskerne dog ved Uwe Seeler og Gerd Müller og vandt med 2-1. Atlasløverne spillede derefter mod Peru foran 13.537 tilskuere. Denne gang indkasserede marokkanerne tre mål på ti minutter og tabte 3-0. Den 11. juni 1970 spillede de eliminerede marokkanere uafgjort 1-1 mod Bulgarien med et comebackmål i den tresindstyvende kamp af Maouhoub Ghazouani. Det var det første point, som et afrikansk landshold opnåede ved VM.

I kvalifikationen til Africa Cup of Nations 1972 udkonkurrerede Atlas’ løver Algeriet, hvorefter de mødte Egypten, slog dem med 3-0 i første kamp og led et nederlag på 3-2 på vejen tilbage, men kvalificerede sig alligevel for første gang til slutfasen af den kontinentale turnering. I gruppespillet spillede de tre gange 1-1 uafgjort mod Congo, Sudan og Zaire og røg ud i første runde. Alle tre marokkanske mål bar Ahmed Faras’ signatur.

Kvalificerede sig til OL i 1972 med to sejre og to uafgjorte kampe, debuterede Marokko i gruppe A med en hvid-hvid uafgjort 0-0 mod USA, tabte derefter 3-0 mod Vesttyskland og besejrede Malaysia 6-0 med et hattrick af Ahmed Faras og kvalificerede sig dermed til anden runde. På grund af nederlag mod USSR (3-0), Danmark (3-1) og Polen (5-0) blev de derefter elimineret.

I VM-kvalifikationen i 1974 bestod Marokko tre CAF-kvalifikationsrunder og kom i finalerunden med Zambia og Zaire. Efter at være blevet slået 4-0 hjemme af Zaire, som derefter vandt to kampe i træk mod Zambia, tog marokkanerne til Zaire til returkampen og tabte der 3-0, idet de indkasserede tre mål i anden halvleg, efter at Faras havde forladt banen på grund af en skade. Marokko indgav en appel og forsøgte at få kampen spillet igen, og var ikke med til den sidste udfordring mod Zambia. I protest mod FIFA besluttede han også at undlade at deltage i Africa Cup of Nations i 1974.

I 1974 spillede Marokko kun to kampe, begge mod Algeriet, og opnåede en 2-0 sejr og en 0-0 uafgjort. Efter 1974 genoptog Marokko sine almindelige FIFA- og CAF-konkurrencer. Det lykkedes dem at få kvalifikation til Africa Cup of Nations i 1976 ved at eliminere Ghana i sidste runde, men det lykkedes dem ikke at kvalificere sig til OL i 1976, da de blev elimineret af Nigeria.

Mellem succeser og nederlag (1976-1986)Edit

Marokko, der blev trænet af rumæneren Virgil Mărdărescu og anfører af Ahmed Faras, tog den kontinentale trone og sluttede på førstepladsen i slutrunden af African Cup of Nations 1976, i sin anden deltagelse i konkurrencens slutfase.

Den afsluttende fase, i Etiopien, forudså en nyhed, de to første klassificerede af hver af de to grupper af fire hold ville have mødt hinanden i en slutrunde fra fire hold, der kæmpede om titlen som Afrikas mester. Eliminationsrunderne blev aflyst og erstattet af et mini-mesterskab. Den 29. februar 1976 startede turneringen med de første kampe i gruppe A, men Marokko, der var med i gruppe B, startede den 1. marts 1976. Indsat i en gruppe med Sudan, Zaire og Nigeria fik Mărdărescus hold udlignet 2-2 mod Sudan (Mustapha Fetoui ‘s marokkanske mål i det 5. og Ahmed Abouali i det 58. minut), hvorefter de takket være Abdel Ali Zahraoui’s mål i det firsindstyvende spilleminut slog Zaire. I den sidste kamp vandt de et comeback 3-1 over Nigeria (nigeriansk mål i det 5. minut med et straffespark og marokkansk trio med Ahmed Faras i det 8. minut, Abdallah Tazi i det 19. minut og Larbi Chebbak i det 81. minut) og opnåede dermed førstepladsen i gruppen og kvalificerede sig til den sidste runde (en gruppespilrunde med fire hold) sammen med nigerianerne, der lå nummer to i gruppe B. I den sidste runde mødtes Marokko med Egypten. Marokkanerne, der havde en fordel med et mål af Faras, led uafgjort, men tog føringen to minutter før kampens slutning igen ved Zahraoui og vandt 2-1. Den næste kamp mod nigerianerne endte med en succes, takket være to mål af Ahmed Faras og Redouane Guezzar, der blev scoret i de sidste otte minutters spil for at vælte den foreløbige modstanderfordel (2-1). Den sidste kamp, mod Guinea, ville have afgjort det afrikanske mesterhold. Den 14. marts 1976 i Addis Abeba tog guineanerne, der sigtede efter sejr, føringen i første halvleg, men fire minutter før kampens afslutning scorede Ahmed Makrouh målet til det endelige uafgjorte resultat (1-1), som gav Marokko den første pokal i landets historie.

Marokko formåede derefter ikke at kvalificere sig til VM i fodbold i 1974, VM i fodbold i 1978 og VM i fodbold i 1982. Ved Africa Cup of Nations i 1978 blev de slået ud i første runde, mens de ved Africa Cup of Nations i 1980 vandt tredjepladsen ved at slå Egypten 2-0 i trøstefinalen i trøstefinalen. Derefter vandt de Middelhavsspillene 1983, der blev spillet på hjemmebane, takket være en 3-0-succes i finalen mod Tyrkiet B.

Marokko kvalificerede sig ikke til hverken Africa Cup of Nations 1982 eller Africa Cup of Nations 1984. Ved Africa Cup of Nations 1986 blev de nummer fire, da de blev slået 3-2 i trøstefinalen af Elfenbenskysten (marokkanske mål af Abdelfettah Rhiati og Mohammed Sahil).

Golden Generation (1986-2000)Edit

Den efterfølgende deltagelse i VM i fodbold i 1986, som fandt sted i Mexico. Marokko, der blev trænet af brasilianeren José Faria, havde et gyldigt hold til rådighed med Aziz Bouderbala, Salahdine Hmied, Merry Krimau og Mohamed Timoumi.

I Mexico vandt Marokko overraskende en gruppe med Portugal, England og Polen takket være to uafgjorte kampe mod det engelske og det polske hold og en 3-1 sejr over portugiserne (Abderrazak Khairi scorede to gange og mål af Abdelkrim Merry Krimau). De blev dog snævert elimineret af Vesttyskland i den første knockoutrunde takket være et mål af Lothar Matthäus et minut fra slutningen af den ordinære spilletid. Marokko blev det første afrikanske og arabiske landshold til at have klaret første runde af et verdensmesterskab.

To år senere præsenterede det marokkanske hold sig ved African Cup of Nations 1988 som et værtsland med store forventninger. Efter at have vundet første runde blev de slået ud i semifinalen af Cameroun og endte på fjerdepladsen efter at have tabt trøstefinalen mod Algeriet (1-1 efter forlænget spilletid og 4-3 efter straffesparkskonkurrence).

Den manglende kvalifikation til VM i fodbold i 1990 indledte en periode med krise. Ved African Cup of Nations i 1992 blev holdet slået ud i første runde. Derefter deltog de hverken i Africa Cup 1994 eller i African Cup 1996.

I slutningen af årtusindskiftet deltog det nordafrikanske hold i to på hinanden følgende verdensmesterskaber: i USA i 1994 og i Frankrig i 1998. Ved begge lejligheder røg de ud i første runde, selv om de i det andet tilfælde var tæt på at kvalificere sig.

I 1994 røg Marokko ud efter tre nederlag mod Belgien (1-0), Saudi-Arabien (2-1, marokkansk mål af Mohammed Chaouch) og Holland (2-1, marokkansk mål af Hassan Nader), mens de i 1998 røg ud på en kontroversiel måde. Efter at have spillet uafgjort i den første kamp mod Norge 2-2 (mål af stjernen Mustapha Hadji og Abdeljalil Hadda) og tabt 3-0 mod Brasilien, slog Marokko med den franske Henri Michel som træner klart (3-0) Skotland (mål af Abdeljalil Hadda og to mål af Salaheddine Bassir) i Saint-Étienne, men da kvalifikationen så ud til at være opnået, blev de overhalet i tabellen af Norge, som var utroligt stærke på Brasilien (2-1) og scorede det afgørende mål i kampens sidste minutter takket være et meget omdiskuteret straffespark.

Ved Africa Cup of Nations i 1998 blev Marokko efter at have vundet deres gruppe besejret og slået ud af Sydafrika (2-1). Det lykkedes dem ikke at kvalificere sig til VM i fodbold i 2002.

Svære år (2006-2016)Redigér

I 2012 vandt landsholdet Arab Nations Cup 2012, en turnering forbeholdt arabiske landshold med et hold, der kun bestod af spillere, der spillede i det marokkanske mesterskab.

Opstigning (2016-nutid)Rediger

Nationalholdet vandt mesterskabet for afrikanske nationer i 2018, en turnering forbeholdt afrikanske landshold med et hold, der kun består af spillere, der spiller i det marokkanske mesterskab. Tilbage til at deltage i den afsluttende fase af et VM efter 20 år, i 2018 FIFA World Cup, Marokko gik ud i første runde, efter to 0-1 nederlag mod Iran og Portugal. I den sidste kamp mod Spanien tog de føringen 2-1, men var ikke i stand til at holde den, og spillede uafgjort 2-2. I sidste ende lykkedes det også at eliminere Iran. Marokko gik ind til AFCON 2019 med stor selvtillid, efter at have spillet det foregående VM. Men på trods af tre sejre i gruppespillet i træk blev Marokko chokerende nok slået ud af det mindre kendte Benin i ottendedelsfinalen.